Tryb wielu użytkowników pozwala Tobie i Twoim współpracownikom korzystać ze wspólnej przestrzeni roboczej. W zależności od roli możesz dodawać, usuwać, edytować lub tylko przeglądać pola, notatki, zdjęcia NDVI, mapy aplikacyjne i wykresy pogodowe.
👨🌾 Opis ról
W trybie wielu użytkowników dostępne są cztery role: Właściciel, Administrator, Redaktor i Widz.
Właściciel:
Ma dostęp do wszystkich informacji w przestrzeni roboczej.
Może edytować, dodawać i usuwać dowolne informacje w przestrzeni roboczej.
Może przypisywać role oraz dodawać i usuwać użytkowników mających dostęp do przestrzeni roboczej.
Nie można go usunąć z przestrzeni roboczej.
Administrator:
Ma dostęp do wszystkich informacji w przestrzeni roboczej.
Może edytować, dodawać i usuwać dowolne informacje w przestrzeni roboczej.
Może przypisywać role oraz dodawać i usuwać użytkowników mających dostęp do przestrzeni roboczej.
Redaktor:
Może edytować, dodawać i usuwać informacje, do których ma dostęp w przestrzeni roboczej.
Widz:
Może przeglądać udostępnione dane.
Przestrzeń robocza może mieć tylko jednego właściciela. Liczba administratorów, redaktorów i widzów jest nieograniczona.
Jeden użytkownik może pełnić różne role w różnych przestrzeniach roboczych. Możesz na przykład być właścicielem własnej przestrzeni i widzem w przestrzeni współpracownika.
Aby przełączyć przestrzeń roboczą w aplikacji mobilnej, otwórz zakładkę Profil i dotknij ikony przełączania przestrzeni w prawym górnym rogu. Wybierz odpowiednią przestrzeń.
W aplikacji internetowej otwórz menu przestrzeni roboczej w lewym górnym rogu i wybierz odpowiednią przestrzeń.
🔐 Niezależnie od roli wszyscy uczestnicy mają pełny dostęp do informacji w przestrzeni roboczej.
Pełny dostęp obejmuje wszystkie informacje o polach ze wszystkich sezonów: pola, pogodę, zdjęcia NDVI, notatki, mapy aplikacyjne, zabiegi polowe i pliki z danymi pól. Nie obejmuje jednak zakładek czujników i modemów. Nowe pola dodane do przestrzeni roboczej będą widoczne dla wszystkich użytkowników.
⚙️ Konfiguracja przestrzeni roboczej
Gratulacje, jesteś właścicielem przestrzeni roboczej! Zacznij od nadania jej nazwy i zaproszenia współpracowników.
💡 Tryb wielu użytkowników jest dostępny w aplikacji mobilnej i internetowej, ale ich możliwości nieco się różnią. W aplikacji mobilnej możesz przełączać dostępne przestrzenie robocze i pracować z danymi zgodnie ze swoją rolą. Edytowanie i przypisywanie ról jest możliwe tylko w aplikacji internetowej.
1️⃣ Nadawanie nazwy przestrzeni roboczej
Domyślnie przestrzeń robocza nosi nazwę OneSoil. Zanim właściciel zaprosi użytkowników, musi ją zmienić, na przykład na nazwę gospodarstwa. W razie potrzeby właściciel lub administrator może później zmienić nazwę.
2️⃣ Zapraszanie użytkowników i przypisywanie ról
W aplikacji internetowej otwórz „Członkowie zespołu” i kliknij „Zaproś użytkowników”. Wpisz adres e-mail i imię użytkownika, a następnie wybierz jego rolę. Możesz zaprosić kilka osób jednocześnie. Zaproszenie jest ważne przez 24 godziny od wysłania. Jeśli użytkownik nie przyjmie go w tym czasie, możesz wysłać je ponownie.
3️⃣ Edytowanie przestrzeni roboczej
Właściciel i administrator mogą zmieniać ustawienia przestrzeni roboczej: jej nazwę, zaproszonych użytkowników i uprawnienia dostępu.
Aby zarządzać użytkownikami i edytować ich dane, otwórz menu przestrzeni roboczej w lewym górnym rogu, a następnie „Członkowie zespołu”. Kliknij trzy kropki obok imienia użytkownika i wybierz opcję edycji.
Aby zmienić nazwę, otwórz ustawienia przestrzeni roboczej, wybierz „Przestrzeń robocza” i edytuj nazwę.
4️⃣ Dołączanie do przestrzeni roboczej z zaproszenia
Gdy współpracownik zaprosi Cię do swojej przestrzeni roboczej, otrzymasz wiadomość na adres e-mail podany w zaproszeniu. Otwórz link i zaloguj się na swoje konto lub zarejestruj się, jeśli jeszcze go nie masz. Gotowe — jesteś w przestrzeni roboczej!
5️⃣ Usuwanie użytkownika z przestrzeni roboczej
Właściciel i administratorzy mogą usuwać innych użytkowników w sekcji „Członkowie zespołu”. Kliknij trzy kropki obok imienia użytkownika i wybierz opcję usunięcia.
Aby trwale opuścić przestrzeń roboczą, otwórz jej menu w lewym górnym rogu i wybierz opcję opuszczenia przestrzeni. Może to zrobić każdy użytkownik oprócz właściciela.













